poniedziałek, 23 grudnia 2013

Pierniczki- po prostu pierniczki :) #13

Witam serdecznie:)


Jeśli tak jak ja, kupiliście miód i przyprawę korzenną w nadziei, że w tym roku w końcu upieczecie pierniki i to na ostatnią chwilę, to zapraszam :)

Jak zwykle, co roku, obiecuję sobie, że zrobię pierniczki. Uwielbiam rozmaite ciastka korzenne, ich smak, zapach, mmm...sama przyjemność. Więc dlaczego nigdy nie mogłam zabrać się za pierniczki? Zawsze myślałam, że to trudne  i czasochłonne, o ile to pierwsze się nie potwierdziło, to to drugie niestety w pewnym stopniu tak(zależy czy będziemy dekorować pierniczki).

Przedstawiam wam szybki i dobry przepis, który jest moim miksem różnych przepisów ;]




Składniki mokre:
- 5 łyżek miodu
- 100 g masła

Składniki suche:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki białego cukru
- pół szklanki brązowego cukru
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody

Dodatkowo:
- 2 jajka

Wykonanie:

W garnku należy roztopić masło z miodem. Pozostawić do ostygnięcia.  Tymczasem przesiewamy mąkę wraz z kakao, sodą. Dodajemy cukier brązowy i cukier biały, a także przyprawę do piernika. Teraz mokre składniki( masło połączone z modem) wlewamy do składników suchych i wyrabiamy ciasto mikserem. Ciasto będzie przypominało taką gęstą, lepką masę. Posypujemy stolnicę mąką i wykładamy ciasto. Będzie się bardzo lepiło ale przykrywamy je tylko folią i pozostawiamy na 20 minut. Po upływie czasu możemy zacząć urabiać ciasto, jeśli klei się za bardzo to podsypujemy mąką i wyrabiamy. Według mnie ciasto przypomina konsystencją plastelinę, która po urabianiu zaczyna się lepić.  Rozwałkowujemy ciasto  na grubość około 6, 7 mm. Jeśli trzeba to podsypujemy mąką wałek. I teraz przystępujemy do wykrawania ciasteczek w dowolne kształty.  Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st., C przez 10 minut. Pierniki po upieczeniu są miękkie ale gdy wystygną skruszeją(ale nie będą twarde, takie półkruche). Pierniki możemy ozdobić lukrem lub tak jak ja gotowymi pisakami cukrowymi. 









Przechowywanie pierników

Pierniki powinno przechowywać się w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej z kawałkiem jabłka w środku, które należy wymieniać co kilka dni. Dodatkowo takie pierniki można przechowywać przez ok. 3 tygodni.












Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz